Slektsoversikt fra
 Trondheimsområdet

Thorgaard, Sverre

Thorgaard, Sverre[1, 2]

Mann 1916 - 1980  (64 år)

Personlig informasjon    |    Media    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Thorgaard, Sverre 
  Født 7 Apr 1916  Trondheim, Trøndelag Find all individuals with events at this location 
  Kjønn Mann 
  Slekt og Data Gravminner https://slektogdata.no/gravminner/grav/4307953f-27ca-454e-985a-3de57ef58aa1 
  Død 14 Nov 1980  Orkanger, Orkland, Trøndelag Find all individuals with events at this location 
  Alder: 64 
  Gravlagt 20 Nov 1980  Orkanger gravplass, Orkanger, Orkland, Trøndelag Find all individuals with events at this location  [3
  Person ID I1  Strindaslekter | Sture
  Sist endret 16 Jan 2021 

  Far Thorgaard, Stinus,   f. 18 Aug 1876, Tiller, Trondheim, Trøndelag Find all individuals with events at this location,   d. 6 Aug 1946, Trondheim, Trøndelag Find all individuals with events at this location  (Alder 69 år) 
  Mor Thorgaard, Anna Othelie f. Røstad,   f. 18 Jan 1883, Strinda, Trondheim, Trøndelag Find all individuals with events at this location,   d. 10 Nov 1959, Trondheim, Trøndelag Find all individuals with events at this location  (Alder 76 år) 
  Gift 31 Aug 1907 
  • Ektefelle: Stinus Thorgaard
  Famile ID F2  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Thorgaard, Ingebjørg Ellenor (Høsøien),   f. 11 Jan 1921, Meldal, Orkland, Trøndelag Find all individuals with events at this location,   d. 20 Mar 2018, Orkdal Helsetun Find all individuals with events at this location  (Alder 97 år) 
  Gift 13 Apr 1945  Trondheim, Trøndelag Find all individuals with events at this location 
  • Ektefelle: Sverre Thorgaard
  Barn 
  +1. Thorgaard, Sture
   2. Thorgaard, Jan Ingar
  Sist endret 8 Jan 2021 
  Famile ID F1  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsFødt - 7 Apr 1916 - Trondheim, Trøndelag Link til Google Earth
  Link til Google MapsGift - 13 Apr 1945 - Trondheim, Trøndelag Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - Alder: 64 - 14 Nov 1980 - Orkanger, Orkland, Trøndelag Link til Google Earth
  Link til Google MapsGravlagt - 20 Nov 1980 - Orkanger gravplass, Orkanger, Orkland, Trøndelag Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Bilder
  Sverre Thorgaard
  P1_223_282.jpg
  Anna og Stinus sine barn
  Anna og Stinus sine barn
  Til Ingebjørg og Sverre fra Aase
  Til Ingebjørg og Sverre fra Aase
  Sverre Thorgaard
  Allgaier Porse
  Påskefjellet
  Påskefjellet
  Mor, Far, bror og meg
  (Minst en nålevende eller privat person er linket til dette bildet. Detaljer ikke tilgjengelig.)
  Ingebjørg og Sverre
  Ingebjørg og Sverre
  Rekonstruksjon av ulykke i sykehusbakken 1
  Rekonstruksjon av ulykke i sykehusbakken 1
  Rekonstruksjon av ulykke i sykehusbakken 2
  Rekonstruksjon av ulykke i sykehusbakken 2
  Til Ingebjørg og Sverre fra Aase
  Til Ingebjørg og Sverre fra Aase
  anna og barna
  anna og barna
  Anna Thorgaards familie
  Anna Thorgaards familie
  Allgaier Porse
  (Minst en nålevende eller privat person er linket til dette bildet. Detaljer ikke tilgjengelig.)

 • Notater 
  •  

   Forlovet med Ingebjørg i Børsabergan
  • (Kopi av artikkel i Sør-Trøndelag 1. augusat 1974 skrevet av Finn Nilsen)

   Ungdommelig pensjonist i Rømmesmoan

   Sverre Thorgaard venter på sola

   Det er unektelig vanskelig å tenke seg politibetjent Sverre Thorgaard som pensjonist. De opplysninger vi har fått lyver imidlertid ikke: Fra 1. juli er ikke navnet Thorgaard og «politi» lenger synonyme begreper på Orkanger. La så disse linjer være noen takkens ord til en polititjenestemann som i en grad mange kan misunne ham, har hatt evnen til både å utføre de oppgaver han er blitt satt til og samtidig opprettholde en levende omgangsform med det publikum han har betjent. Sverre Thorgaard har maktet denne balansegangen uten og latt seg friste til overtramp hverken i den ene eller den andre retningen. La også dette være historien om Trondheimsgutten som kom til Orkanger i de vanskelige krigsåra "og som ble" ørabøgg» til tross for at han på forhånd ikke hadde planer om at oppholdet her skulle strekke seg over lengre tid enn fem år. - Litt rart virker kanskje dette etter som jeg alltid har hevdet at man ikke skal være lenger enn fem år på et mindre sted som politimann, sier Thorgaard. Nå har det seg ganske enkelt slik at vi trives så godt både kona og jeg at vi ikke kan tenke oss å flytte fra Orkanger og tilbake til Trondheim hvor vi begge kommer frå.

   Men at det har sine opplagte ulemper å være politimann på et mindre sted er Thorgaard den første til å innrømme og da spesielt i den tida han var alene. -Fritid var f.eks. et ukjent begrep de første åra etter krigen. Ikke før var middagen vel og vakkert fortært før telefonen ringte og det bare var å rykke ut.

   - Ta også gjerne med at ens sosiale liv er blitt preget av yrket, legger Thorgaard til. Nå håper jeg det er gjensidig når jeg sier at jeg har kommet godt utav det med publikum, men samtidig innebærer det visse faremomenter med for intime bekjentskaper. Heldigvis har arbeidsoppgavene vært både mange og allsidige, fra vanlig etterforskning, til ordenstjeneste og trafikkontroller. Det siste har det vært en god del av de siste 10 åra spesielt. Men ellers har saksmengden spent over hele registrert fra sykkeltyveri og til drapssaker. Jeg kan trygt si at jeg hele tida har likt jobben. det har vært interessante år.

   Ting som spesielt har vært av interesse for deg personlig?

   - Trafikkproblematikken har opptatt meg en god del. Dette er et svært interessant tema, men det er bare å beklage at. det ikke har vært så enkelt å gjøre hva man kanskje kunne ha lystet med relativt beskjedne bevilgninger. Her tenker jeg på at det mange steder burde vært langt bedre skilting og oppmerking.

   Politibetjent Thorgaard begynte i politietaten i en alder av 20 år. Det var i 1936 han fikk stillinga som lensmannsbetjent ved Strinda lensmannskontor hvor han var fram til 1942. da han ble ansatt ved Oslo politikammer hvor han var et halvt år på passkontoret før turen gikk til Orkdal.

   - Det var ei underlig huskestue å komme til Orkanger i de åra, minnes Thorgaard, og sikter da spesielt til sabotasjehandlingene som fant sted, og som de tyske erobrere - mildt sagt - ikke satte synderlig pris på. Thorgaard legger imidlertid ikke skjul på at når det gikk så godt som det gjorde, så skyldtes ikke det minst lensmann Anders Gruts innsats Ifølge Thorgaard var Grut den reneste sjonglør når det gjaldt omgangen med tyskerne. Selv hadde Thorgaard mindre kontakt med tyskerne, han fikk sine ordrer gjennom lensmannen.

   Ved krigsslutt ble Thorgaard overflyttet til Orkanger - i forbindelse med at kontoret her ble opprettet. Og kontorer har han såvisst hatt i løpet av de år som er gått siden den gang. Ikke mindre enn 10 ganger har Thorgaard og hans forskjellige kolleger måttet skifte kontor.

   Politiskolen frekventerte Thorgaard i 1952. og har siden den gang vært på en rekke forskjellige kurs. bl.a. et trafikkurs under ledelse av Pål Feiring i 1966. Tjenestemessig har politistasjonen på Orkanger i alle år vært underlagt lensmannen på Fannrem, men sorterer bevilgningsmessig under Uttrøndelag politikammer.

   Og samarbeidet med lensmennene?

   - Har fungert knirkefritt både under Anders Grut og Olav Sæter, lyder svaret. Kort sagt vil jeg karakterisere begge disse som kjernekarer som det overhodet ikke har vært forbundet med vanskeligheter å arbeidet under.

   Vi nevnte innledningsvis pensjonisten Thorgaard. Bare 58 år gammel er han, og kunne følgelig holdt på enda i to år før han ville vært nødt til å gå av ved oppnådd aldersgrense. - Når jeg likevel valgte å fratre før tida har dette sammenheng med at jeg pådro meg hjerteinfarkt for fem år siden, forteller han. Etter dette hår jeg ikke vært så sterk som tidligere, bl.a. virket nattarbeidet inn på meg - det begynte kort sagt å bli en for sterk psykisk belastning først å bli vekket opp av nattesøvnen uten å ha den minste anelse om hva det gjelder - i dette yrket kan det faktisk dreie seg om alt fra bagatellmessige ting og til mord. Jeg legger ikke skjul på at det røynet nokså hardt på den siste tida, og synes det er godt at jeg har anledning til å slutte i såvidt ung alder.

   Du har jo opplevd mange av livets skyggesider, men har ikke helt mistet trua på mennesket -?

   At det har vært skyggesider skal innrømmes, men tross alt er det bare en minoritet vi har hatt

   med å gjøre i egenskap av politimann. svarer Thorgaard.

   I løpet av nær framtid vil forøvrig politistasjonen på Orkanger bli nedlagt. og tjenestefolka her overflyttet til lensmannskontoret på Fannrem. Thorgaard karakteriserer dette som et tilbakeskritt overfor publikum.

   - Og nå venter du på godværet?

    

   -Ja, jeg hadde så stort tenkt å slappe skikkelig av i månedene juni og juli, for så å ta fatt i hagen.

    

   Dessuten har jeg hatt visse planer om å forsøke meg i elva, men ikke noe av dette har blitt noe av på grunn av været. Får nå håpe det bedrer seg slik at jeg i det minste får litt positivt ut av min første sommer som pensjonist, sier Sverre Thorgaard.

 • Kilder 
  1. [S500164] Geni Verdenstre, (MyHeritage), https://www.myheritage.no/research/collection-40000/geni-verdenstre?itemId=127735041&action=showRecord (Troverdighet: 4).
   Sverre ThorgaardKjønn: MannFødt: 7. apr 1916 - TrondheimEkteskap: Ektefelle: <Private> Thorgaard (født Høsøien) - 13. apr 1945 - TrondheimDød: 14. nov 1980 - Orkanger, OrkdalBegravelse: 20. nov 1980 - Orkanger, OrkdalFar: Stinus ThorgaardMor: Anna Othelie ThorgaardEktefelle: <Private> Thorgaard (født Høsøien)Barn: <Private> Thorgaard, <Private> ThorgaardSøsken: Knut Thorgaard, Aase Jørgensen, Odd Thorgaard, Einar Margido Thorgaard, Svend Thorgaard

  2. [S500163] FamilySearch familietre, (MyHeritage), https://www.myheritage.no/research/collection-40001/familysearch-familietre?itemId=357261319&action=showRecord (Troverdighet: 4).
   Sverre ThorgaardKjønn: MannFødt: 7. apr 1916 - Trondheim, Sør-Trondelag, NorwayDød: 14. nov 1980 - OrkangerBegravelse: 20. nov 1980 - OrkangerForeldre: Stinus Einarsen Thorgaard, Anna Othelie Thorgaard (født Røstad)Søsken: Knut Thorgaard, Einar Margido Thorgaard, Svend Thorgaard, Aase Jørgensen (født Thorgaard)

  3. [S112] Slektogdata.
   Slekt og Data Gravminnebasen, ID: 4307953f-27ca-454e-985a-3de57ef58aa1, minneside basert på bilder og gravminnedata for Sverre Thorgaard, født Trondheim, (07.april 1916 - 14.november 1980).